"Accepteer alles als waar, en ga van daaruit verder"


Het verdriet van woensdag, 60x30cm, 2012


Als iemand in een complexe situatie zit, en het overzicht kwijt is, kan het helpen een schema te maken van alles wat speelt. Mensen die veel met hun linker hersenhelft werken, doen dat meestal ook in woorden, taal en denken.

Een andere manier om de situatie te verbeelden, is om dat ook letterlijk te doen: in beeld brengen. Door het creatieve deel van de hersenen, de rechter hersenhelft, aan te spreken, ontstaat een andere kijk op dezelfde situatie. Bovendien komt u even uit het denken. Een metafoor is een veilige manier om te ontdekken hoe gedragspatronen, interacties of relaties uw werk of leven beïnvloeden.

In persoonlijke coaching of in workshops maakt u een tekening of schilderij van hoe u naar uw situatie kijkt. U hoeft op dat gebied niets te kunnen; daar gaat het niet om. Het gaat erom dat u kijkt naar úw verbeelding van de situatie en de manier waarop die tot stand is gekomen. Die dienen als symbool om uw situatie te overzien. Tijdens de begeleiding daarin wordt u zich bewust van uw drijfveren en verkrijgt u inzicht in dilemma's en keuze-opties.