Over PC Paintings


Stilte, 120x80cm, tin:silver:raw sienna acryl, linnen, 2013


De afbeeldingen op deze site zijn door Pauline C. Houweling geschilderd op linnen of katoen, met acryl.
'De schilderijen maak ik op basis van kleuren en vormen die ik voor me zie. Ik kan het proces het beste vergelijken met een droom die weg dreigt te glippen op het moment dat je hem wilt vertellen. Zo zie ik een eerste beeld voor me. Door het los te laten, het niet te snel te willen 'pakken', komt het op momenten weer terug en kan ik de kleuren en vormen beter zien. Een beeld wordt gedurende een aantal weken steeds scherper in mijn hoofd voordat ik het met verf op doek breng. Ik maak meestal wat voorstudies op papier om de kleuren en de beelden te vertalen in de uiteindelijke compositie.

In het beeld zoek ik naar geometrische vormen die in de natuur zijn terug te vinden, zoals de verhouding phi en de gulden rechthoek. Bij een varen die zich ontrolt zie je een spiraal die je ook kunt zien als je depressie op een weerkaart bekijkt, of ons sterrenstelsel. Allemaal spiralen die in de zelfde verhouding naar buiten draaien. Ik vind het fascinerend dat er een universele beweging is die je terugziet op zoveel plekken op aarde en zelfs daarbuiten. In het doek 'De Bron' bijvoorbeeld, zie je zowel de spiraal als de gulden rechthoek. De uiteindelijke compositie is een samenvoeging van het beeld uit mijn hoofd en de geometrische, natuurlijke vormen.'

De schilderijen zijn ook te koop als kunstkaarten in
Atelier de Doornboom, Dorpsstraat 21, 4111KR Zoelmond.

Als u interesse heeft in een expositie of aankoop, dan kunt u contact opnemen met Pauline Houweling, telefonisch 0616316918 of een email naar pauline@quester.nl.