Apr 2015

Boos en wijs - een prima combinatie


Het verdriet van woensdag, 60x30cm, 2012


In alle vroegte naar buiten om te lopen, slapen lukt niet meer. Ferme stappen. Alle reden om boos te zijn! Er is zoveel gebeurd waar anderen de hand in hadden. Zij had zo moeten handelen, maar dat deed ze niet. En hij, hij had zijn toezeggingen na moeten komen. Ze doen maar zonder rekening te houden met anderen. De frons wordt dieper en dieper. Blik op de grond…
Een geel veldje paardebloemen met lila pinksterbloemen ertussen. Mooi. Wat ruikt het eigenlijk lekker. Langzaam gaat de blik omhoog. Wow, wat een mooie wolken. En de schittering op het water in de verte. Even is het stil. Deze wandeling was er zonder die boosheid helemaal niet geweest.
Wat gebeurt er toch, wat heeft het voor zin om eindeloos te herhalen wat gebeurd is? Te blijven herhalen hoe het eigenlijk had moeten gaan?
Hoeveel mensen lopen er met die onverwerkte woede rond en proberen er het beste van te maken? Veel. Te veel. En dat is jammer, want het bepaalt het handelen van nu. Zolang je de boosheid laat voortduren
reageer je vanuit dat gevoel en ga je steeds meer vanuit die tunnel denken en handelen.

Terugkijken op een nare ervaring heeft een voordeel dat je nog niet hebt als je er midden in zit. Je kunt een keuze maken om door te gaan met boos zijn over het handelen van anderen of om te kijken naar wat er nu is en daar vandaan verder te gaan. Dat die boosheid blijft is niet zo gek. Boosheid ontstaat uit een gevoel van onmacht, frustratie, rechtvaardigheid. Je bent iets kwijt dat belangrijk voor je was of is, en een deel van de schuld leg je bij een ander.

Boos zijn is bovenal een signaal dat je in een situatie zit of zat waar je niet wilde zijn. Een functioneel signaal dus. Iets moet er veranderen om weer echt goed en vrij te kunnen functioneren. Wijsheid is het medicijn!
Op het moment dat je concrete stappen zet om de situatie te veranderen, verandert ook je boosheid:
1. Je richt je aandacht dan namelijk naar voren in plaats van naar het verleden.
2. Je bouwt iets op in plaats van te kijken hoe het had moeten gaan.
3. En niet onbelangrijk: je neemt zelf de touwtjes weer in handen in plaats van je te richten op wat een ander deed.

Boosheid is een overweldigende emotie. Laat hem er zijn, hij is er niet voor niks en het wordt vanzelf minder. Let op je gedachten in die periode: gaan ze over wat geweest is, over het effect op je situatie nu of over wat je nu anders gaat doen? Waar kun je je op richten zodat dat jouw eigen keuze is? Waar heb je w
él invloed op? Wees niet ongeduldig, boosheid is niet zomaar weg.

Wil je begeleiding bij het duiden van je boosheid of vinden van je wijsheid? Bel me dan op voor een kennismakingsgesprek. Het eerste half uur krijg je van mij. We kijken dan naar je situatie en wat je wilt. Een eerste stap zet je in dat halve uur. Wat we gaan doen is eenvoudig: Bewust worden, Inzicht krijgen, Opties bedenken, Keuze maken en keuze Uitvoeren.

Pauline C. Houweling is te bereiken op 0616 316 918 of via pauline@quester.nl.