"Voor welk probleem is scheiden de oplossing?"

Weerzien, 80x100cm, acryl, 2013

In mijn mediationpraktijk komen regelmatig mensen die al jaren problemen ervaren in hun huwelijk of relatie: ze leven langs elkaar heen, zijn uit elkaar gegroeid, praten alleen nog over praktische zaken, ieder gaat zijn eigen weg. Een van hen houdt het niet meer vol en wil scheiden.
Dat is meestal het moment waarop ik u ontmoet.

Een van de eerste vragen die ik zal stellen is: welk probleem willen jullie oplossen door te scheiden? En hoe ziet dat probleem er uit na de scheiding?
Deze vragen geven de "scheidenaars" inzicht in hoeverre de scheiding zelf het probleem zal oplossen, misschien zelfs groter maakt.

Het gegeven dat iemand niet langer in het huwelijk of relatie wil blijven, betekent echter ook dat de energie op is om te blijven volhouden. En een scheiding of het besluit daartoe kan lucht geven, waardoor iemand weer tot rust kan komen en zijn eigen kracht hervindt.

Vanuit deze ervaring werk ik daarom tijdens het begeleiden van de scheiding ook aan het probleem dat door de scheiding zelf niet wordt opgelost.

Een probleem dat een goede zorgregeling in de weg kan staan: bijvoorbeeld het onderlinge overleg. Als er geen sprake is van een scheiding, kan dat precies zijn waar uw
samenleven beter van wordt.